otrdiena, 2014. gada 28. oktobris

Mātes piena sastāvs - kur slēpjas tā vērtīgums?



Par šo tēmu padziļināti latviešu valodā nav iespējams atrast daudz informācijas un tas ir saprotams, kādēļ gan plaši klāstīt zinātnisku informāciju par noteikta šķidruma sastāvu un ta īpašībām? Mēs taču detalizēti nepētam ikdienā govs piena ķīmisko sastāvu, lai saprastu, kādu labumu šī produkta patērēšana dod mūsu organismam.

Tomēr šoreiz ir nedaudz citādāk. Tieši mātes piena sastāva nedaudz padziļinātāka izpratne padara mātes piena nozīmību bērna augošajam organismam saprotamāku.

Sāksim ar to, ka noskaidrosim tos jautājumus, uz kuriem atbildes radīsies pašas no sevis, kad iepazīsimies ar mātes piena sastāvu.

1) Vai zīdainim ir jādod padzerties ūdeni no pirmajām dzīves dienām?
2) Vai mans piens ir liess un bērns tādēļ nav paēdis?
3) Kādēļ bērnam rodas gāzītes?
4) Kādēļ nedrīkst ierobežot zīšanas ilgumu un zīdīšanas biežumu?
5) Vai manam bērnam ir laktozes nepanesamība?

Bieži tiek lēsts dažādos informācijas avotos - Mātes piens ir unikāls, tieši jūsu bērnam piemērots enerģijas un uzturvielu avots, kuram nav 100% aizstājēja. Ir tikai alternatīvas.

Un patiesībā tā arī ir, daba ir parūpējusies par to, lai katram mazulim, kas ienāk šajā pasaulē, būtu tieši viņa vajadzībām, tempiem, dzīves situācijām  piemērots barības avots, kas ne tikai dod sāta sajūtu un remdē slāpes, bet veicina bērna fizioloģisko, psihosomatisko, imūno attīstību un sagatavo viņu turpmākai saskarei ar apkārtnes bioloģisko un sociālo vidi.

No kā tad sastāv mātes piens? Zemāk uzskaitīšu procentuālo sastāvu, tomēr uzreiz gribu piezīmēt, ka dažādās dzīves situācijās, dažādā bērna vecumā un pat vienas zīdīšanas reizes ietvaros piena sastāvs var mainīties, tādējādi pielāgojoties bērna vajadzībām.


  • ūdens 87%
  • ogļhidrāti 7%
  • tauki 4%
  • olbaltumvielas 1%
  • mikroelementi, vitamīni, minerālsāļi, hormoni, dzīvās šūnas 1%

Ūdens
87% ūdens mātes piena sastāvā pilnībā nodrošina bērna vajadzības pēc šķidruma visas diennakts garumā. Pie tam jāņem vērā, ka mātes pienā esošais ūdens ir bioloģiski aktīvs, tādēļ bērna organismā uzsūcas daudz labāk kā parasts attīrīts vai avota ūdens. Jebkurā diennakts laikā, jebkuros apstākļos - arī svelmainā vasarā - bērnam līdz 6 mēnešu vecumam krūts piens 100% nodrošina nepieciešamo ūdens daudzumu. Karstās dienās, gadījumos, kad bērns ir apslimis (īpaši vēdera vīrusu gadījumos) bērnam biežāk jāpiedāvā krūts. 

Ogļhidrāti
Gandrīz lielāko daļu no mātes piena ogļhidrātiem sastāda piena cukurs - jeb laktoze. Mātes piens satur arī citus cukurus - piemēram, fruktozi, galaktozi un citus oligosaharīdus. Laktoze mātes pienā ir atrodama daudz lielākā daudzumā nekā jebkurā zīdītāju pienā dzīvnieku pasaulē. Laktoze veicina kalcija un dzelzs uzsūkšanos bērna organismā, tādu vielu rašanos, kas atbild par centrālās nervu sistēmas attīstību, kā arī stimulē bērna kuņģa un zarnu trakta attīstību, tai skaitā arī īpašu Lactobacillus bifidus baktēriju koloniju rašanos bērna vēderiņā. 
Tomēr laktozi bieži uztver kā tādu bubuli, ar ko dakteri baida jaunās māmiņas un gandrīz katram bērnam, kam sabojājas vēdera izeja, piedēvē laktozes nepanesamību. Laktoze izraisa bērna gremošanas sistēmā rūgšanas procesus, tas tiesa, bet tajā pat laikā citas mātes piena sastāvdaļas veiksmīgi tiek ar to galā, ja vien mēs ļaujam organismam to darīt. Par to, sadaļā - Olbaltumvielas.  

Tauki
4% patiesībā nav nemaz tik daudz. Tikpat daudz cik lauku gotiņas pienā. Tomēr mātes piena un govs piena taukiem ir milzīga atšķirība. Mātes pienā tauki ir mikroskopisku lodīšu izskatā, kuras ir daudz mazākas  pēc izmēra, salīdzinot ar jebkuru citu zīdītāju pienu. Tas nodrošina tauku vieglāku pārstrādi un uzsūkšanos bērna organismā. Pie tam mātes pienā ir ideāls līdzsvars starp piesātinātām un nepiesātinātām taukskābēm, un nepiesātināto taukskābju īpatsvars ir lielāks. Nepiesātināto taukskābju nozīme bērna smadzeņu attīstībā spēlē svarīgu lomu, kā arī nodrošina bērna fizioloģisko attīstību un augšanu. 
Tauku sastāvs mātes pienā ir tā daļa, kas mainās visbūtiskāk pat vienas ēdienreizes laikā. Zīdīšanas sākumā, kad bērns tikko pielikts pie krūts, un beigās tauku saturs var atšķirties pat 4-5 reizes. Sākumā piens satur vairāk laktozi un uz ēdienreizes beigām - vairāk taukvielu. Tas ir savdabīgs pašregulācijas mehānisms - lai nodrošinātu bērnam ūdens un ogļhidrātu pilnvērtīgu uzņemšanu, tā saucamais sākuma piens ir šķidrāks, parasti tek ar lielu strūklu un bērns ļoti aktīvi zīž un norij, uz ēdienreizes beigām piens tek daudz lēnāk, pat izdalās tikai pa pilītei, taču tieši šis beigu piens satur ļoti daudz taukvielu, kas nodrošina bērnam sāta sajūtu un veicina bērna svara pieaugumu. Tieši tādēļ ir svarīgi neierobežot bērnam ēdienreizes ilgumu un šķietami snaudošam bērnam, kas ik pa brīdim izdara zīšanas kustības, neatņemt krūti, līdz viņš to nav palaidis pats. 

Olbaltumvielas
Galvenā mātes piena olbaltumviela ir alfa-laktalbumīns. Šī olbaltumviela ir gan kā uztura nodrošināšanas komponente, gan laktozes veidošanās palīgs. Tieši uz šo olbaltumvielu arī parasti diagnosticē alerģijas izpausmes, jeb tā saucamo laktozes nepanesamību. 
Tomēr mātes piens satur arī tādas olbaltumvielas kā lipāzi un laktāzi. Lipāze piedalās tauku šķelšanas procesos, savukārt laktāze - laktozes šķelšanas procesos. Ko tas nozīmē? Mātes piens satur vielas, kas palīdz sašķelt laktozi un taukus, jeb citiem vārdiem sakot, tas palīdz sasķelt pats sevi!!!  
Jāsaka, ka laktāze - jeb olbaltumviela, kas palīdz šķelt laktozi, parasti parādās mātes piena sastāvā lielākā daudzumā tieši uz zīdīšanas beigām, savukārt laktoze vairumā ir sākuma pienā. Tas izskaidro gadījumus, kad bērnam ir pastiprināta vēdera pūšanās, šķidra, gļotaina kaka un pat izsitumi. Kad papēta šādu bērnu zīdīšanas ritmus un secību, bieži var kostatēt, ka māte dod bērnam abas krūtis vienā barošanas reizē, ierobežo bērna zīšanas ilgumu, vai arī gadījumos, kad mātei ir ļoti daudz piena un nav iestājusies nobriedusi laktācija. Tas viss lielākoties ir izskaidrojams ar to, ka bērns netiek pie tā saucamā beigu piena, netiek pie taukiem un laktāzes, kas palīdzētu sašķelt laktozes bagāto sākuma pienu. Šādi bērni mēdz slikti pieņemties svarā. Tomēr jāsaka, ka tā ir mākslīgi radītā laktozes nepanesamība vai arī tikai pārejošā laktozes nepanesamība. Laktozes nepanesamību nevar diagnosticēt tikai pēc ārējām pazīmēm, ir jāveic padziļināta asins analīze, tādēļ nepiedēvējiet bērnam laktozes nepanesamību, pirms neesat sakārtojuši zīdīšanas ritmus.
Mātes pienā ir arī citas olbaltumvielas, kuras pilda citādas funkcijas bērna organismā - veido aizsargmehānismus, kas palīdz cīnīties ar infekcijām. Ja māmiņa saslimst, ātri vien viņas piens satur slimības antivielas, kas palīdz bērnam cīnīties ar slimību vai pat pilnībā to novērš. Tieši tādēļ ir svarīgi nepārtraukt zīdīt arī mātes slimības laikā. 

Pārējās vielas 
Ir daudz dažādu vielu, ko satur mātes piens. Piemēram, 15 veidi dažādu hormonu (arī endorfīni- jeb tā saucamie "laimes hormoni"), dažādi augšanas faktori, dzīvās mātes šūnas, kuras satur unikālu tieši šīs konkrētās mātes informāciju. Šīs vielas ir grūti un pat neiespējami mākslīgi sintezēt un tās noteikti padara mātes pienu unikālu. 

Vitamīni un minerālvielas, ko satur mātes piens ir tieši tādā koncentrācijā, kā tas konkrētajā brīdī, bērna vecumā ir nepieciešams, pie tam, šīs vielas ir tādos ķīmiskos savienojumos, kuri ārkārtīgi viegli uzsūcas bērna organismā. Piemēram, dzelzs mātes pienā nav ļoti daudz (ja salīdzina ar citu veidu pieniem), tomēr tā absorbēšanās bērna kuņģī ir līdz pat 70%, salīdzinājumam - govs pienā esošā dzelzs absorbējas tikai par 30%.  Mākslīgi radītā (kā, piemēram, zīdaiņu maisījumos) tikai par 10%. Tieši tādēļ ekskluzīvi zīdītiem bērniem ļoti reti diagnosticē dzelzs trūkumu organismā - jeb dzelzs anēmiju. 

Nobeigumā gribētos teikt, ka daba ir paredzējusi šo lielisko iespēju - katram mazulim saņemt mātes pienu un tajā esošās unikālās vielas, un pat ja mātei laktācija nav pilnīga vai minimāla - nevajadzētu liegt bērnam vismaz daļēji, bet saņemt mātes pienu. Labs psiholoģiskais un informatīvais atbalsts, kā arī dažu vienkāršu zīdīšanas organizēšanas likumu ievērošana sniedz iespējas zīdīt 97% sieviešu. 

Raksta tapšanā izmantoti centra "Rožana" (www.rojana.ru), La Leche League International (http://www.llli.org/) un citi interneta resursi. 

Raksta pārpublicēšanas gadījumā- atsaukties uz autori! 

1 komentārs:


  1. Appreciation to my father who told me about this weblog, this website is truly remarkable. yahoo mail sign in

    AtbildētDzēst