ceturtdiena, 2014. gada 25. septembris

Kas ir zīdīšanas konsultants un ko viņš dara?

Katra māmiņa jau pirms bērniņa piedzimšanas domā par to, kā viņa baros savu bērniņu, cik ilgi. Mūsdienās arvien vairāk uzsver zīdīšanas lomu bērniņa agrīnajā attīstībā, attiecību veidošanā ar šo pasauli, ar aprkārtējiem cilvēkiem. Neviens vairs neapšauba mātes piena nozīmīgumu bērna pirmajos dzīves  gados.
Tomēr, lai kā topošā māmiņa noskaņotos uz veiksmīgu zīdīšanas uzsākšanu, ievāktu informāciju, konsultētos ar draudzenēm, mammu, vecmāmiņu, tanti, paziņu, kad bērniņš piedzims, ne vienmēr viss iet gludi un izdodās veiksmīgi.

Kādēļ tā?

Vispār jau daba ir šādi veidojusi sievieti un viņas jaunpiedzimušo, lai tāds fizioloģisks process kā zīdīšana vispār varētu notikt. Tomēr jājautā - vai katra mūsdienu sieviete prot sevī ieklausīties, atrast pareizās atbildes uz jautājumiem savā instinktu līmenī? Diemžēl mūsdienu sievietei ir tik daudz informācijas avotu - interneta vide, ģimenes ārstu sniegtā informācija, semināri, lekcijas. Informācijas apjoms ir liels un arī ļoti dažāds. Kā saprast, kurš viedoklis ir pareizais?

Patiesībā ir vienkārši - kad mēs saaukstējamies - apmeklējam ģimenes ārstu, salaužam kāju - traumatologu, slikti redzam - acu ārstu, zobu sāpju gadījumā - stomatologu, ja jūtamies depresīvi, nomākti - varam meklēt psihologa palīdzību... šo sarakstu varētu turpināt diezgan garu.

Tātad - kad jaunajai māmiņai ir problēmas bērna zīdīšanā - jāmeklē zīdīšanas konsultanta palīdzība!

Zīdīšanas konsultante parasti ir sieviete, kura ir apguvusi Bērna zīdīšanas fizioloģiju, psiholoģiju, veicināšanu un vadīšanu īpašos kursos, kā arī pati veiksmīgi zīdījusi savu (-us) mazuli (-us). Šādi speciālisti Latvijā šobrīd ir diezgan daudz un joprojām var apgūt šo kursu Rīgas Stradiņa universitātē. Informāciju par zīdīšanas konsultantiem un dažādiem semināriem var iegūt Latvijas zīdīšanas veicināšanas konsultantu asociācijā (www.zidit.lv)

Zīdīšanas konsultante parasti konsultē pa telefonu, e-pastu, brauc klātienes vizītē gan uz māmiņas un bērniņa mājām, gan dzemdību nodaļām. Šī speciāliste prot uzklausīt, izprast māmiņas bažas, efektīvi iegūt vajadzīgo informāciju un dot noderīgus padomus, palīdzēt atrisināt zīdīšanas problēmas. Dzemdību namā un dzemdību nodaļās bērnu māsiņas sniedz pirmo informāciju par bērniņa zīdīšanu, pielikšanu pie krūts, zīdīšanas organizēšanas jautājumiem. Tomēr māmiņas pēc dzemdībām bieži ir apjukušas, satrauktas un šo informāciju neuztver pilnībā. Atbraucot ar zīdainīti mājās - rodas 101 jautājums un vēl lielāks apjukums ko un kā darīt. Šajā brīdī pieslēdzas visi informācijas avoti, ko minēju iepriekš, bet tieši šis ir īstais brīdis, kad sazināties ar zīdīšanas konsultantu!!!

Novēlu katrai māmiņai atrast savu īpašo zīdīšanas konsultantu, kas sapratīs, motivēs, palīdzēs atrisināt problēmas, vienkārši nomierinās un iedrošinās!

Lai jums veicas un lai jūsu bērniņiem saldas piena upes!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru