piektdiena, 2015. gada 3. aprīlis

Bērnu barošana ar mākslīgo piena maisījumu provocē lieko svaru

Par šo jautājumu jau sen ir izteikušies daudzi speciālisti, bet tagad šī ideja ir guvusi apstiprinājumu zinātniskās medicīnas līmenī - zinātnieki ir veikuši analīzi, kuras rezultātā tika veikti 25 dažādi pētījumi laika posmā no 1997.līdz 2014.gadam 12 dažādās valstīs. (Yan J et al 2014) . Kopējais novērojamo bērnu skaits sastāda 
226 508 cilvēku! Pēc tik apjomīga izpētes darba ir noskaidrots, ka aptaukošanās varbūtība ir ne tikai atkarīga no tā, vai bērns ir zīdīts vai mākslīgi barots, bet arī no tā, cik ilgi bērns tika zīdīts. 
Ja bērns tika zīdīts mazāk kā 3 mēnešus, tas samazināja aptaukošanās riskus turpmākajos gados apmēram par 10%  salīdzinot ar tiem bērniem, kas uzreiz pēc dzimšanas tika baroti mākslīgi. Ja zīdīšana tika turpināta ilgāk par 7 mēnešiem, aptaukošanās riski samazinājās ļoti ievērojami. Analīzes laikā tika noskaidroti arī citi iespējamie aptaukošanās faktori - ja iepriekš tika uzskatīts, ka aptaukošanās skolēnu rindās pamatā ir saistīta ar zemu fizisku slodzi un ilgajām stundām pie TV un datora, tad pēc šī pētījuma zinātnieki ir nonākuši pie secinājumiem, ka zīdīšana bērna pirmajos dzīves gados pasargā bērnus no aptaukošanās skolas gados pat neatkarīgi no fiziskām aktivitātēm.

Kādēļ tā? Citos pētījumos ir noskaidrots, ka zīdīšana veicina bērniem labu apetītes pašregulēšanos, kura ir mazāk attīstīta bērniem, kuri tika baroti mākslīgi. Kādā no pētījumiem zinātnieki apstiprina šo faktu ar to, ka mātes piens satur dažādas bioloģiskās vielas - leptīnu un grelīnu, kuras palīdz regulēt organisma piesātināšanās procesus (ir skaidrs, ka mākslīgajos piena maisījumos tādu vielu nav, kā arī nav citu vērtīgu vielu, kuras ir svarīgas bērns veselībai un attīstībai). No otras puses, bērnu mākslīgā barošana paredz bērna barošanu ar vienu konkrētu sastāvu, kurā tauku un olbaltumvielu sastāvs parasti ir paaugstināts, salīdzinot ar bērnu reālām organisma prasībām, savukārt mātes piens mainās līdz ar konkrētā bērna vajadzībām noteiktajā laika periodā. Zīdiet savus mazuļus un viņi būs noteikti veselīgāki! 

Raksts no vietnes http://new-degree.ru/gvinform/obesity
Tulkoja Inese Kočāne

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru