piektdiena, 2015. gada 6. februāris

Zīšana ne tikai, lai paēstu

Šī tēma vienmēr ir bijusi aktuāla. Man ne visai patīk jēdziens - Krūts barošana- jo šajā vārdu salikumā jau ietverts mīts, kurš vajā lielāko daļu zīdaiņu mammu. 
Šis mīts gan ir sen kā zinātniski atspēkots, tomēr arvien jaunās māmiņas uzdod jautājumus:
  • kādēļ mans bērns "karājas pupa galā" nemitīgi?
  • kā atradināt bērnu no nemitīgās zīšanas naktī?
  • kā panākt, lai bērns guļ visu nakti nepamostoties?
  • bērns zīž krūti knupīša vietā, ko darīt? 
Esmu jau rakstījusi blogā iemeslus, kādēļ bērns var zīst krūti- bloga ieraksts . Tomēr acīmredzot par to jārunā vēl un vēl. 

Bērns piedzimst ar refleksu - zīst. Un ir skaidrs, ka viņš zīdīs jebko, ko viņam ārpasaule piedāvā - krūtsgalu, savus pirkstus, dūrītes, sedziņas maliņu, lūpiņu, un jā - arī pudeli vai mānekli, ja tādu viņam piedāvās. Ir skaidrs, ka bērna zīšanas pamatobjekts, ko paredzējusi māte-daba ir krūtsgals. 

Tomēr atrodoties pie krūts, zīdainis un arī lielāks bērns neapmierina tikai zīšanas refleksus. Viņš bauda emocionālu un fizisku kontaktu ar māti, atrodas siltumā.

 Zīžot bērns atslābina vēdera muskulatūru un tādejādi vieglāk ir spējīgs iztukšot zarnu traktu un urīnpūsli (pakakāt un pačurāt). 

Uzņemot mātes pienu, bērns saņem arī "laimes hormonus" - endorfīnus, kuri ļoti labvēlīgi ietekmē bērna nervu sistēmu un tās attīstību. Lasiet rakstā  par mātes pienu šeit .

Tagad nedaudz padomāsim par klasiskākajiem māmiņu jautājumiem, kādas atbildes var uz tiem dot.



  • kādēļ mans bērns "karājas pupa galā" nemitīgi?


  • Ja bērns ir vēl ļoti mazs - līdz 6 mēnešu vecumam - visticamāk, tādā veidā viņš cenšas maksimāli uzņemt uzturvielas, jo šajā vecumā bērns strauji aug un attīstās, bet daudzi zīdīti bērni neprot izēst uzreiz lielu daudzumu mātes piena, izzīž katrreiz citādāku daudzumu. Pie tam mātes piens bērna kuņģī atrodas vien 20 - 30 minūtes un uzsūcās tālāk zarnu traktā (ja salīdzinat ar mākslīgo piena maisījumu - tas var atrasties kuņģī pat 2 stundas) - tukšais kuņģīts rada bērnam nemierīgumu un viņš vēlas papildināt to. 

    Maziem bērniem ir ļoti nepieciešams emocionāls kontakts ar māti, jo viņu nervu sistēma vēl nav nobriedusi, Jebkāds emocionāls pārdzīvojums it īpaši dienas laikā bērnam rada lielu diskomfortu un, lai to mazinātu, bērns aktīvi pieprasa krūti. It īpaši tas ir novērojams nakts laikā, jo dienā bērnam sakrājas emocionālā spriedze, no kuras naktī- klusumā un mierīgos apstākļos zīžot krūti atbrīvojas. Liedzot bērnam krūti naktī - jūs ne tikai riskējat šo spriedzi palielināt, bet arī iedragāt jūsu un bērna savstarpējo emocionālo saikni.

    • kā atradināt bērnu no nakts nemitīgās zīšanas?
    Jāapbēdina mammas, bet  ir jāsaka, ka nakts zīšana parasti aiziet viena no pēdējām. Dienas laikā ir iespējas bērnam novērst uzmanību, iziet pastaigā, pieslēgt bērna auklēšanai viņa tēvu, vecmāmiņu, auklīti. Naktī bērns kompensē šo visu (skat, iepriekšējo punktu) un pat tie bērni, kuriem nedod iespēju zīst pa nakti, tomēr mostas un mammas ir spiestas dzirdīt ar ūdeni, šūpināt, nēsāt uz rokām utt. Protams, pienāk brīdis, kas bērniem zūd cerības iegūt emocionālu atslābumu naktīs, zīžot krūti, un viņi sāk gulēt ilgāk un dziļākā miegā (par ko parasti mammas un tēti priecājas), tomēr parasti šāds periods neilgst mūžīgi un ap 2-3 gadu vecuma periodā šie bērni pēkšņi sāk atkal mosties, murgot, slikti gulēt, grūti aizmigt. Lielākoties tie ir bērniņi, kuriem ir mācīts aizmigt pašam, nomierināties pašam, gulēt visu nakti. Uzkrātā slēptā emocionālā spriedze "izpeld" 2-3 gadu vecumā, ko pēc tam zīmīgi sauc par 3-gadnieku krīzi. 

    • kā panākt, lai bērns guļ visu nakti nepamostoties?
    Kādēļ jūs vēlaties to panākt?  Parasti šeit galvenais iemesls ir vecāku labsajūta, iespējas izgulēties, nevis bērna vajadzības. (skat. iepriekšējo punktu). Zīdaiņu un pirmsskolas vecuma bērnu miega struktūra ir citādāka. Lielāko daļu miega veido tā saucamais virspusējais miegs - jeb aktīvās miega fāzes - to laikā bērni grozās, čāpstina, plakstiņi kustās, viņi bieži maina gulēšanas pozu, pat ceļas sēdus. Tas ir saistīts ar to, ka bērni šajā vecumā aug strauji, bet aktīvajā miega fāzēs, atšķirībā no dziļa miega fāzēm, visi procesi organismā ir aktīvi, vielmaiņa strādā, asinsrite ir aktīva - tādejādi nodrošinot bērnam augšanu un attīstību. 

    • bērns zīž krūti knupīša vietā, ko darīt? 
    Šis apgalvojums ir pilnībā aplams, jo bērns nepiedzimst ar zināšanām par to, kas ir māneklis, kādā formā tam ir jābūt un kas ar to jādara. Savukārt krūti - tās smaržu, siltumu, tai tuvos sirdspukstus bērns ļoti labi pazīst. Tieši tādēļ mānekli bērnam var piedāvāt tikai tad, kad viņš ir pilnībā apguvis zīšanas tehniku, ļoti labi pieņemas svarā un labi attīstās. Tas ir pēc 3 mēnešu vecuma. Bet tikpat labi bez šī gumijas izstrādājuma var iztikt vispār! 

    Īstenībā ir ļoti grūti pārliecināt mūsdienu mammas par to, ka bērna vajadzība zīst krūti bieži, arī (pat) 2 gadu vecumā, ir normāla parādība, kas ir saskaņā ar dabā noteiktajiem fizioloģiskiem un psiholoģiskiem procesiem cilvēka organismā. Tā ir dabiskas audzināšanas sastāvdaļa, kas sniedz ārkārtīgi daudz priekšrocību un dod pamatu tālākai bērna personības attīstībai. Bet par to - citreiz...


    Nav komentāru:

    Ierakstīt komentāru